JLM NTh5652 – Turism och rekreation

Bild som illustrerar objekt c60-139895
Bild som illustrerar objekt c60-139895
Foto: Nils Thomasson, Åre

Beskrivning: Signe Larsson från Tjust i norra Småland kom till Åre på vintersemester, 1910. I sluttningen nedanför Grand Hotell åkte hon omkull på sina skidor och hennes tjocka skiddräkt av ylle blev ordentligt inpudrad med kallsnö. Det var då som fotografen Nils Thomasson fick se henne som en sällsynt frisk och skön ungdomlig uppenbarelse.
Han tog ett magnifikt porträtt av Signe, en bild som många av senare års turister sett på ICA:s matkassar. Signe föddes 1890 som åttonde barnet i en skara på tio. I unga år fick hon plats som barnflicka åt flygbaronen Cederström och hans hustru författarinnan Marika Stiernstedt.
Familjen Cederström var i Åre på vintersemester i mars 1910, sannolikt i samband med att den unika bergbanan invigdes. För Marika Stiernstedt blev Signe mer än en hjälpreda i hushållet. En varm vänskap utvecklades dem emellan och Marika hjälpte Signe att komma in som sjuksköterskeelev vid Södersjukhuset i Stockholm.
Sommaren 1912 träffade Signe Carl Johansson som var finkonditor i Stockholm och paret förlovade sig. Samma sommar kom Signes äldre syster Ellen hem på besök från Chicago och hennes beskrivning av förhållandena "over there" blev en utmaning som Signe inte kunde motstå. På hösten reste hon med sin syster till Chicago.
Uppbrottet från fästmannen Carl var dock bara tillfälligt. Medan han avvecklade sitt konditori i Stockholm hade Signe plats hos en förmögen pianofabrikör i Chicago. 1914 reste Carl över Atlanten till Signe. De gifte sig och bosatte sig i Chicago och byggde så småningom upp en kedja av bagerier samt köpte en villa på en av stans finaste gator. Paret fick tre barn.

Objektnummer: NTh5652

Realnummer: 484

Tillkomstperiod: 1910

Motivkategori: Kulturhistoria

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Landskap: Jämtland

Motiv - Län: Jämtlands län

Motiv - Kommun: Åre

Motiv - Socken: Åre

Motiv - Ort: Åre

Licensinformation: För användning, kontakta Jamtli bildbyrå, 063-15 01 65, bildbyra@jamtli.com.

Personrelation

Fotograf: Nils Thomasson, Åre

Syns i bild: Signe Larsson (Tjust Småland)

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"JLM NTh5652 – Turism och rekreation", Stiftelsen Jamtlis Samlingar, hämtad 21 juni 2024
https://jlm.kulturhotell.se/objects/c60-139895/

Kommentarer om “JLM NTh5652 – Turism och rekreation

Lämna en kommentar

Jamtli Bildbyrå håller stängt året ut.
Detta innebär att vi inte kan vara behjälpliga med analoga eller digitala bildkopior under perioden.
Eventuella frågor hänvisas till: info@jamtli.com

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det och maila till havremagasinet@jamtli.com

Din e-postadress kommer inte publiceras.

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.