JLMNH 28 – ROS ‘Klippsta’

Bild som illustrerar objekt c60-336413

Beskrivning: Denna buskros, en rugosahybrid, blir ca 0,8-1,3 meter hög och blommar med rosa-röda blommor i juni-juli och blommar sedan igen (remonterar). Rosen är känd i svensk kultur sedan första hälften av 1940-talet.

Denna ros har tillhört Kristina Charlotta Eriksson. Den insamlades på torpet Klippsta utanför Hoting i Strömsunds kommun. Kristina föddes i Tåsjö 1881. Hon blev faderlös vid tolv års ålder och auktionerades ut till olika bönder i tre omgångar innan hon gick för prästen och kunde ta pigplats. 1899 gifte hon sig med Johan Eriksson. 1904 byggde Johan och Kristina Sveriges troligen första kronotorp, Klippsta. De var dock för tidigt ute, lagfarten på torpet kom inte förrän 1909, så torpet revs två gånger av länsman. Efter varje rivning kom goda vänner från Rörström och hjälpte Johan och Kristina att bygga upp huset igen. Kristina och John fick 10 barn.

Trädgården var innehållsrik och blomstrade. Vid gaveln på huset anlade Kristina en liten kryddgård och planterade där en rosbuske. Rosen visade sig vara livskraftig och bredde med tiden ut sig så att den nu täcker en del av framsidan av torpet, trots att jordmånen där är mycket tunn ovanpå berget. Kristina dog 1970, 89 år gammal. Rosen har fått sortnamnet ’Klippsta’ efter gården där den växer och frodas.

Läs mer i boken "Rosarvet i Nationella genbanken" av Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin.

Objektnummer: 28

SWE-nummer: SWE 1115

Växtplats: Vid gaveln på Skomakargården Jamtli Vandrarhem till höger

Artnamn latin: Rosa (Rugosa-Gruppen)

Artnamn svenska: Rugosaros

Specialbenämning: 'Klippsta'

Fyndort - Land: Sverige

Fyndort - Län: Jämtlands län

Fyndort - Landskap: Jämtland

Fyndort - Kommun: Strömsund

Fyndort - Socken: Bodum

Fyndort - Ort: Sund

Fyndort - Fastighet: Klippsta

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"JLMNH 28 – ROS ‘Klippsta’", Stiftelsen Jamtlis Samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://jlm.kulturhotell.se/objects/c60-336413/

Kommentarer om “JLMNH 28 – ROS ‘Klippsta’

Lämna en kommentar

För bildbeställningar maila bildbyra@jamtli.com
Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det och maila till havremagasinet@jamtli.com

Din e-postadress kommer inte publiceras.

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.