JLMNH 23 - KÖKSVÄXT

Titel

JLMNH 23 - KÖKSVÄXT

Beskrivning

Humleodlingen vid Ulla och Bertils gård Kråklund, i Ede i Hammerdals socken i Jämtland anlades 1787 eller 1788 vilket man kan läsa om i protokoll från storskiftet 1787. Då beslöts att Pål Pärsons humlegård på gården Kråklund skulle tillfalla brodern Jöns Pärsson mot att denne anlade en ny lika stor på den mark som tillskiftas Pål. Beslutet togs den 28 september 1787, men med hänsyn till klimatet är det troligt att anläggningen av den nya humlegården inte ägde rum för än följande vår. När den nya humlegården var tre år gammal skulle Pål ta den i bruk. Dessförinnan fick han fortsätta skörda humle på den gamla humlegården på Jöns mark.

Ulla och Bertil förvärvade Kråklund 1989 och fann då humlen, livskraftig bakom ladugården bland hallonbuskage och brännässlor. Rotsystemet var och är mycket förgrenat och starkt. De har återskapat den gamla humlegården genom att ta bort ogräs och sätta upp störar. Idag finns där 16 störar. Från storskifteskartan bedömer de att gården haft minst 200 störar.

Humleplantan är funnen genom metoden ”från växt till historia”. (text från boken ”Humle i den svenska nationella genbanken” av Else-Marie K. Strese.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

23

Växtplats

Hammerdalsgården

SWE-nummer

SWE 23

Ordning

Vegetativt förökade köksväxter

Artnamn latin

Humulus Lupulus

Artnamn svenska

Humle

Specialbenämning

Kråklund

Fyndort - Land

Sverige

Fyndort - Län

Jämtlands län

Fyndort - Landskap

Jämtland

Fyndort - Kommun

Srömsund

Fyndort - Socken

Hammerdal

Fyndort - Ort

Ede

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.