JLMNH 20 - KÖKSVÄXT

Titel

JLMNH 20 - KÖKSVÄXT

Beskrivning

Från Härjedalen kommer Rabarbern Fäbod. Denna rabarberplanta växer ca 770 meter över havet vid fjällhotellet Fjällnäs och även vid en beteshage på en fjällgård i Bruksvallarna. Fjällpensionatet i Fjällnäs öppnade på 1880 talet och är Sveriges äldsta. Gästerna var främst välbärgat folk från södra Sverige, England och Frankrike. Fjällhotellet hade redan från start en inhägnad köksträdgård som försåg det fina köket med bra råvaror bland annat rabarber. I en Plan af Sveriges högst öfver hafvet liggande trädgård vid Fjällnäs frå 1907 kan man se att där odlades morötter, spenat, rädisor och dill.
Egenskaper: Stora blad med särpräglad utdragen, tydlig spets och fem nerver som är rödprickiga på bladens undersida. Upprätt växtsätt. Långa medeltjocka skaft med rundad form och tydligt räfflade. Vid basen röda övergående till gräna, fläckvis rödfärgade ända upp. Plantan är mycket härdig, för klimatet i Härjedalen där den växer är bistert. Bladskaften är många och smala. Stjälkarna är inte trådiga och smakar gott. Vita blommor. Halten av oxalsyra var 448 och äppelsyra var 2607 mg/100g färskvikt.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

20

Växtplats

Hammerdalsgården

SWE-nummer

SWE 389

Ordning

Vegetativt förökade köksväxter

Artnamn latin

Rheum rhabarbarum L

Artnamn svenska

Rabarber

Specialbenämning

Fäbod

Fyndort - Land

Sverige

Fyndort - Län

Jämtlands län

Fyndort - Landskap

Härjedalen

Fyndort - Kommun

Sveg

Fyndort - Socken

Tännäs

Fyndort - Ort

Fjällnäs

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.