JLMNH 19 - KRUKVÄXT

drottningminne-webb.jpg
Foto: Mäster Grön / SLU pressbilder
Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
drottningminne-webb-2.jpg
Foto: Mäster Grön / SLU pressbilder
Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar

Titel

JLMNH 19 - KRUKVÄXT

Beskrivning

Från gården Drottningminne i södra Jämtland kommer denna zonalpelargon, som fått gårdens namn.
Sedan 1930-talet har växten i obruten följd funnits på gården och idag är det Ruth som i tredje generationen odlar och tar hand om den. På 1930-talet var det Ruths farmor som skötte om den. Hos farmodern stod alltid pelargonen i österfönstret i köket eller i kammarens söderfönster. Hon tyckte om starka färger och därför var hon extra förtjust i ’Drottningminne’.
När farmodern dog fick Ruths mor ansvaret för ’Drottningminne’ och därefter blev det Ruths tur att ta hand om den. Ruth har alltid minst 2 eller 3 exemplar hemma på gården för att hon ska vara säker på att den ska finnas kvar.
Beskrivning
’Drottningminne’ har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt. Växten bär många blommor, som även som avblommade sitter kvar på stjälken.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

19

Artnamn svenska

Pelargon

Specialbenämning

Drottningminne

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.