JLMNH 12 - PERENN

Titel

JLMNH 12 - PERENN

Beskrivning

Pion ”Maria Västerlund” ”En fylld mörkt rosa luktpion, som kommer från en trädgård på Frösön. Hit flyttade läraren Anders Larsson och hans fru Maria Västerlund när Anders gått i pension 1915. De övertog huset, en liten träkåk, efter en snickare och hans familj och gården hade då fått namnet
- Timmermannen. Maria Västerlund tyckte om att arbeta i trädgården och med tiden hade hon odlat upp i stort sett hela tomten. Att det växte både rosor och en pion i trädgården redan på 1920-talet berättar ett barnbarn, den nuvarande ägaren Karins mamma född 1918 och uppvuxen i huset. ”pionen har alltid stått där” berättade hon när Karin frågade. När Maria Västerlund avled 1937 flyttade Karins morföräldrar in i huset och 1949 övertog så Karins föräldrar det, men under alla år och genom alla generationsskiften har pionen stått kvar på samma plats i trädgården. Nu har luktpionen fått sortnamnet ”Maria Västerlund” efter kvinnan som troligen planterade den, en blomsterälskande lärarfru.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

12

Växtplats

Brygghuset, Banvaktstugan

SWE-nummer

SWE 537

Artnamn latin

Paeonia lactiflora

Artnamn svenska

Luktpion

Specialbenämning

Maria Westerlund

Fyndort - Land

Sverige

Fyndort - Län

Jämtlands län

Fyndort - Landskap

Jämtland

Fyndort - Kommun

Östersund

Fyndort - Socken

Frösö

Fyndort - Ort

Frösön

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.