JLMNH 10 - PERENN

Titel

JLMNH 10 - PERENN

Beskrivning

Iris Sibirica Vågdalen ”Petrus”
Från Vågdalen kommer en vitblommande strandiris med en fascinerande historia. Familjetraditionen säger att läraren och missionären Petrus Nordfors tog med sig den från Indien i början av 1880-talet. Petrus Nordfors var den förste svenske Indienmissionären, föddes i Vågdalen 1844 och reste till Indien 1876. Där blev han kvar i sex år, först som lärare i staden Chimdwara, senare som professor i fysik och historia i regionen Nagpur. När han senare återvände hem till Jämtland igen var det med möbler från Indien, men också med frö från irisen. Dem sådde han i trädgården vid släktgården i Vågdalen. Petrus Nordfors var intresserad av djur och natur, men varifrån han fick, köpte, eller samlade in frö från strandirisen vet ingen idag.
Idag är barnbarnet Eva en av dem som odlar strandirisen och för historien vidare. Hon berättar att i hennes föräldrahem kallades irisen för ”farfarsliljan” efter farfar Petrus. För att ta upp den traditionen har strandirisen fått sortnamnet ”Petrus”

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10

Växtplats

Brygghuset, Banvakthuset,

SWE-nummer

SWE 542

Artnamn latin

Iris (Sibirica-Gruppen)

Artnamn svenska

Strandiris

Specialbenämning

Petrus

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.