JLM NTh13917

JLM_NTh13917.jpg
Foto: Nils Thomasson, Åre
Cirka 1910.

Senare uppgifter:
Vägskälet i Kläppe, mitt i den nuvarande trafikplatsen på E45. Den gamla i mitten kan vara Fredrika Hemmingsson 1837-1922.
Huset i bakgrunden var då en filialaffär till P O Lindbergs affär i Lungre. På affärsskylten står "P.Olsson Speceri- och diversehandel" och på vägskylten kan läsas "Till Kyrkås".
P O Lindberg byggde egen telefonlinje mellan affärerna på ett tidigt stadium för att kunna ansluta till stamlinjen mellan Östersund och Lit. Man kan se en stolpe på vägen mot Kyrkås kyrka, men även stolplinjen längs vägen mot Lit på fotot.
Intressant vägstandard, men detta var nog några år innan biltrafik började komma igång. (Jan Nilsson, 2021-02-24.)

Objekttyp

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

NTh13917

Tillkomsttid start

cirka 1910

Material 1

Glasplåt

Motivkategori

Kulturhistoria

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Jämtland

Motiv - Län

Jämtlands län

Motiv - Kommun

Östersund

Motiv - Socken

Kyrkås

Motiv - Ort

Kläppe

Bildtyp

S-V negativ

Licensinformation

Rights Reserved - Paid Access, för användning kontakta Jamtli bildbyrå, 063-15 01 65, bildbyra@jamtli.com.

Personrelationer

Kommentarer

Jan Nilsson

Jan Nilsson avatar
2021-02-24 17:52

En Jamtlibild av fotografen Nils Thomasson som visar vägskälet i Kläppe, mitt i den nuvarande trafikplatsen på E 45.  Den gamla i mitten kan vara Fredrika Hemmingsson 1837-1922. Huset i bakgrunden  var då  en filialaffär till P O Lindbergs affär i Lungre. På affärsskylten står "P.Olsson Speceri och diversehandel" och på vägskylten i gruppen kan läsas "Till Kyrkås".  P O Lindberg byggde egen telefonlinje mellan affärerna på ett tidigt stadium för att kunna ansluta till stamlinjen mellan Östersund och Lit. Man kan se en stolpe på vägen mot Kyrkås kyrka, men även stolplinjen längs vägen mot Lit på fotot. Intressant vägstandard, men detta var nog några år innan biltrafik började komma igång.

Svara

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.