Ante Eriksson

Typ av person

Fysisk person

Efternamn

Eriksson

Förnamn

Ante

Levnad (start)

1903-09-10

Levnad (slut)

1936-05-14

Hem land

Sverige

Hem län

Jämtlands län

Hem landskap

Jämtland

Hem kommun

Åre

Hem socken

Hallen

Hem ort

Häljesund

Födelse land

Sverige

Födelse län

Jämtlands län

Födelse landskap

Jämtland

Födelse kommun

Östersund

Födelse socken

Lit

Födelse ort

Palleråsen

Kön

Man

Anmärkning

Information från Einar Ericsson:
Ante Ericsson föddes 10 september 1903 i Palleråsen, Lit, där fadern E.Nic. (Eric Nicolaus) Ericsson var lanthandlare. Modern Hilda, född Jonsson, dog i mars 1904.
1905 flyttade E. Nic, med sonen Ante, till Häljesund i Hallens socken, där han övertog N.G. Anderssons lanthandel.
Antes faster, Anna Erika Ericsson, följde med från Palleråsen och var hushållerska och barnsköterska tills fadern gifte om sig samma år.

Antes stora intresse från barnaåren och livet ut var friluftsliv, jakt (mest med kamera), fiske och i ungdomsåren scouting. Ante var öppen, glad, livlig och energisk både som yngling och vuxen. På 20-talet var han, tillsammans med Erik Hallman och Fredrik Bergqvist, bygdens revymakare.
Ante var medhjälpare i pappans affär, E.Nic. Ericssons Diversehandel, från avslutad folkskola. Eftersom han var den som skulle fortsätta i affären, gick han på Pålmans Handelsinstitut i Stockholm under åren 1923-24. Efter en kort sommar 1924 "ryckte" han in i "lumpen" och hamnade på A 4, Kunglig Norrlands artilleriregemente i Östersund.

Hans stora intresse för djur, inte hästar, gjorde att han i mitten på 20-talet började med pälsdjursuppfödning. Först kaniner, Chinchilla och Castor Rex. I slutet av 20-talet blev det mink och sedan silverräv och mutationer av silverräv. Tillsammans med sex kompisar startade han Häljesunds Minkfarm 1930, och Brasta Rävgård med andra ägarkonstellationer samma år. Dessa bolag likviderades 1933 och Ante, tillsammans med sina halvbröder Elias och Einar, startade Brödema Ericssons Pälsdjursbolag.

Men Ante fick stora bekymmer med sin hälsa. Han drabbades av T.b.c. 1929 och blev intagen på Solbackens sanatorium i Kullsveden, Dalarna. Behandlingen där var bl. a. Kvävgas för den sjuka lungan. I mars 1930 kom han därifrån. 1932 var det åter dags för sanatorium. Det blev ett halvår igen på Solbacken. Under tiden mellan sanatorievistelserna fick han göra kortare besök på Solliden, sanatoriet i Östersund, för behandling (gasning). När han var som sämst genomgick han också en blindtarmsoperation på Östersunds lasarett. Efter varje sjukhusbesök ansåg han sig frisk.
Vid senare vistelsen på Solbackens sanatorium fick han en flickvän bland patienterna. Hon hette Carin Söderström, med smeknamnet Calle, och var från Äppelviken i Bromma församling, Stockholm. Tycke uppstod och de förlovade sig, och gifte sig till julen 1934. Ante kom att bo i Äppelviken från hösten 1933. Han dog i lunginflammation 14 maj 1936, och begravdes på skogskyrkogården i Bromma.
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!

För att kommentera, måste du läsa och samtycka till Användarvillkor.